Samo šest slova u suvremenoj eri toliko intrigira mnoštvo diljem svijeta, a o čemu se točno radi i koji je razlog nemjerljive popularnosti otkrivamo u tekstu koji slijedi. Riječ je, naime, o glutenu. 

Gluten je izraz latinskog podrijetla, a izvorno znači ljepilo. Predstavlja složenu smjesu proteina koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu i sličnim žitaricama te u skladu s tim i u proizvodima koji sadržavaju isto, a osigurava namirnicama određeni oblik, poput ljepila koje drži hranu zajedno. Nerijetko se nalazi u tjestenini, pizzi, juhama, no i u brojnim konzervansima, aditivima, kao i u nekim lijekovima. Ovisno o izvoru proteina (prolamina), svaki oblik ima odgovarajuće ime: prolamini iz pšenice nazivaju se gluteninima i gliadinima, prolamini iz ječma-horedeinima, prolamini iz raži-sekalinima, dok su oni iz zobi nazvani aveninima. Referirajući se na sam gluten, najčešće se njime smatra elastična tvar netopljiva u vodi, koja u dodiru sa vodom stvara glutenin i gliadin.

ZBOG ČEGA JE GLUTEN POPULARAN?


Većina svjetskih izvora tvrdi kako je gluten siguran za sve, osim za one kojima je dijagnosticirana celijakija, bolest o kojoj će biti riječi kasnije. No, nekolicina pak znanstvenika tvrdi kako je upravo gluten štetan za većinu ljudi, a što točno on može uzrokovati slijedi u narednom tekstu.Bezglutenska prehrana za nekolicinu ljudi, koji se takvom načinu života okreću isključivo iz zdravstvenih razloga, jedina je opcija, dok se sve više ljudi diljem svijeta odlučuje za isto slijedom okolnosti i situacije u svijetu, gdje brojni odabiru bezglutensku prehranu ponukani sve većom sviješću o intoleranciji na gluten, okolinom, društvom, medijima ili pak svjetski priznatom elitom. Cilj nam je upravo eduucirati masu o svojstvima i karakteristikama ove toliko svijetu zanimljive tvari. 

KAKVE POSLJEDICE IZAZIVA GLUTEN?

Ranije spomenuta celijakija, predstavlja najteži oblik intolerancije na gluten, a utječe na oko 0,7-1% stanovništva. Nazvana još i glutenskom enteropatijom, smatra se autoimunim poremećajem pri kojem se oštećuje stijenka tankog crijeva, koja gluten smatra izravnim stranim napadačem. Upravo oštećenje sluznice crijeva uzrok je brojnih teških, a nerijetko i po život opasnih bolesti, kao i probavnih smetnji, nedostatak hranjivih tvari te anemiju. Simptomi celijakije su najčešće: probavne smetnje, nadutost, proljev, zatvor, glavobolja, umor, kožni osipi, depresija, gubitak težine, kao i neugodan i neobičan miris izmeta. Iako neki ljudi sa celijakijom nemaju probavne smetnje, mogu se pojaviti drugi simptomi kao što je umor ili pak anemija. Upravo zbog prethodno navedenog, celijakiju je ponekad prilično teško dijagnosticirati, a čak 80% ljudi koji pate od celijakije niti ne znaju da ju imaju.

Osim celijakije, gluten može biti uzrok i drugim zdravstvenim smetnjama poput Chronove bolesti, sindroma iritabilnog crijeva, kroničnog umora, hiperaktivnosti, nagle promjene raspoloženja, artritisa, epileptičnih napada, raznih kožnih iritacija, upale uha, ali i otežanog disanja kod djece.

Video koji možete pogledati je to veoma dobro objasnio.

 

Ukoliko Vas muče neki od prethodno navedenih simptoma, preporučljivo je napraviti test za intoleranciju na gluten, ako ni zbog čeg drugog, barem zbog vlastite provjere i saznanja. Takvu provjeru možete napraviti i sami, pokušajem izbacivanja glutena iz prehrane na određeno vrijeme, no ukoliko želite biti potpuno sigurni najbolje je obratiti se liječniku i obaviti tTg-IgA test ili biopsiju sluznice tankog crijeva. Sumnju na celijakiju u 80% točnosti otklonit će vam krvni test antitijela na gluten ili utvrđivanje genetske predispozicije, a vrlo je bitno osvijestiti važnost terapije i promjene prehrane kako ne bi došlo do većeg oštećenja sluznice tankog crijeva i težih, ali i opasnijih bolesti.

HRANA KOJA (NE) SADRŽI GLUTEN

Gluten se najčešće nalazi u nekolicini žitarica i njihovih prerađevina poput: pšenice, pšeničnih mekinja, ječma, raži, pira, kamuta, kuskusa, bulgura, duruma, pšeničnih klica, ali i prerađenih proizvoda na bazi žitarica poput: krekera, kruha, krušnih mrvica, tjestenine, seitana,  brojnih kolača i peciva. Uz to, gluten je dio brojnih drugih namirnica poput: ječmenog slada, sladnog octa, sojinog umaka, nekolicine preljeva za salatu, kao i umaka zgušnjavanih brašnom, juha, mješavina začina, čipsa, nekih vrsta piva i vina. 

S druge strane, postoje brojne namirnice koje po prirodi ne sadrže gluten poput: riže, kukuruza, amaranta, heljde, prosa, kvinoje, zobi, šećerne trske, kao i teffa. No, prilično je bitno napomenuti kako svaka od namirnica prilikom obrade može biti kontaminirana namirnicama koje sadržavaju gluten, zbog čega je iznimno važno koristiti namirnice koje su jasno deklarirane kao bezglutenski proizvodi. Bezglutenska prehrana nerijetko je problematična za sve one koji su intolerantni na gluten, budući da se on nalazi u proizvodima i žitaricama iz svakodnevne uporabe. 

No, u današnje vrijeme ne morate se odreći gotovo niti jednog od prethodno navedenih proizvoda, budući da su isti, ali BEZ GLUTENA, dostupni u specifičnim trgovinama zdrave prehrane, koji su ovakav način života učinili prilično jednostavnijim i znatno pristupačnijim za brojne ljude kojima je to prijeko potrebno.

Trebate li savjet ili nekakvu informaciju, slobodno nas nazovite